Na štadióne v Egypte 73 mŕtvych a viac ako 1000 zranených ľudí

02.02.2012 Celý región

Káhira 1. februára (TASR) - Výtržnosti fanúšikov, ku ktorým došlo na štadióne v egyptskom meste Port Said krátko po skončení stredajšieho futbalového zápasu medzi mužstvami Al-Masrí a Al Ahlí, si vyžiadalo 73 ľudských obetí a minimálne 1000 osôb je zranených. Pre najväčšu tragédiu v histórii egyptského futbalu vyhlásila egyptská vláda na štvrtok výnimočný stav.

Po násilnom vniknutí fanúšikov na hraciu plochu sa časť štadióna ocitla v plameňoch. Futbaloví priaznivci na záberoch televíznych kamier napadli hráčov Al Ahlí, medzi obeťami sú aj pracovníci bezpečnostných služieb a organizátori. Podľa zástupcu ministra zdravotníctva Heshama Sheiha, väčšina zranených utrpela otras mozgu alebo hlboké rezné rany.

K výtržnostiam prišlo len niekoľko sekúnd po konečnom hvizde v súboji, ktorí neočakávane vyhral domáci outsider nad favoritom 3:1. Podľa svedectiev napadli domáci priaznivci hosťujúcich hráčov aj ich fanúšikov. Hráči našli ochranu v šatniach, na tribúnach, ale na hracej ploche vypuklo šialenstvom, pretože ani policajti nedokázali ochrániť hráčov pri odchode do tunelu.

"Toto nie je futbal, toto je vojna. Ľudia umierajú priamo pred našimi očami. Nie sú tu bezpečnostné sily ani ambulancie, nič sa tu nedeje. Žiadam, aby ligu zrušili. je to strašná situácia a na dnešný deň nemožno nikdy zabudnúť," opísal dojmy pre miestnu televíziu hráč Ahli Mohamed Abo Treika.

Krátko po zápase v Port Saide zrušila egyptská federácia všetky ligové stretnutia. Násilnosti na štadiónoch v severoafrických krajinách výrazne stúpli po nedávnych revolučných zmenách v tejto časti sveta. Člen parlamentu v Port Saide Albadry Farghali v priamom televíznom prenose obvinil z tejto katastrofy vládu, v ktorej sú podľa neho stále ľudia z obdobia vlády zvhrhnutého vládcu Husního Mubaraka. "Takú spúšť umožnili bezpečnostné zložky. Nechali násilie zájsť príliš ďaleko. Zvrhli sme síce hlavu štátu, ale Mubarakovi ľudia sú naďalej na svojich miestach," nahnevane skonštatoval Farghali.

Očití svedkovia uviedli, že problémy na zelenom koberci v Port Saide nastali potom, ako fanúšikovia Ahli s roztvorenými transparentmi napadli domácich priaznivcov, pričom hostia prišli na plochu už vyzbrojení aj kovovými tyčami. Šokovaní fanúšikovia Al-Masry reagovali atakovaním hráčov súpera a následne si išli vybaviť účty aj na tribúny, kde medzitým vzniklo niekoľko požiarov. K väčšine úmrtí došlo pri panike ušľapaním v dave alebo pádom z tribúny.

Do chaotickej a neprehľadnej situácie sa snažila zapojiť aj egyptská armáda, ktorá poskytla dva vrtuľníky na odvoz hráčov, tímu a zranených z plochy do vojenskej nemocnice.

Informovali agentúry Reuters a AP.
 

Vyberte región